Gå till innehåll

Tips för att förbättra ventilationen i bostaden

Har du upptäckt att luften och ventilationen i bostaden är dålig? Då bör du se över ventilationssystemet eller vända dig till en firma som Edoff Bygg. Men det finns också andra grejer du kan göra för att förbättra luftströmningen i hemmet.

Städa och vädra regelbundet

Köksfläktens filter bör rengöras med jämna mellanrum, då fett och smuts minskar fläktens effektivitet. Satsa på att göra rent den en gång i månaden. Rensa även andra fläktar och ventiler i hemmet. Gör också rent regelbundet på badrummets väggar, då det ofta fastnar tvål, smuts och hudrester i till exempel fogarna på kakel. Detta ökar risken för mögel i badrummet. Varje gång du städar är det också bra att ha som vana att vädra hela hemmet. Det bästa är att vädra ut, till exempel så länge som du städar, och sedan stänga igen. I annat fall försvinner mycket värme, vilket leder till ökade kostnader för uppvärmning av bostaden.

Andra tips för bättre ventilation

För det första bör du kolla över din befintiga ventilation så att den fungerar som den ska. Ett vanligt fel som är lätt att upptäcka om man kontrollerar det är om motorn till ventilationen fungerar. Om den är trasig behöver den repareras eller i värsta fall bytas ut. På Ventilationsshopen finns reservdelar i form av fläktmotorer m.m. för ventilation att hitta. Det är inte bara städning som kan hjälpa dig att få bättre luft. Att införskaffa en avfuktare kan rekommenderas, i synnerhet till källaren och/eller för dig som bor i ett småhus med krypgrund. Andra enkla tips är att alltid sätta på köksfläkten när du lagar mat på spisen, även om du bara kokar en kopp te. När du kokar något uppstår nämligen ånga på till exempel fönster och speglar, vilket på sikt kan leda till problem med mögel. Avslutningsvis är ett tips att, om möjligt, torka dina våta kläder utomhus. Om du istället torkar kläder i exempelvis torkskåp är det viktigt att stänga igen detta, så fukten inte sprider sig till resten av bostaden. Om du upplever att dina ventilationsproblem är stora, eller om du har mögel i hemmet, bör du ta kontakt med ventilationsfirma som kan se över ditt hem och sedan ge förslag på åtgärder.