Gå till innehåll

Att tänka på när man anlitar takläggare vid takbyte

Det finns en hel del saker och faktorer som man måste ta hänsyn till vid takbyte. Även om man anlitar takläggare kan det vara bra att känna till dessa faktorer. Vad man ska tänka på kan variera lite beroende på vad det är man ska göra. När det kommer till vilket material man ska använda bör man använda sig av samma material som användes ursprungligen. Annars är det ofta ekonomin som styr förutom materialvalet. Ska man använda något billigt men som har kortare levnadslängd, eller ska man köpa in något dyrt som också håller desto längre? Beroende på var huset finns placerat, geografiskt sett, kan det innebära färre alternativ för kunden. Ett hus som ligger i skärgården eller längs med kusterna har kanske bara ett alternativ och det är att ha ett bandtäckt plåttak. Hur mycket huset lutar begränsar också vilken form av täckningsmaterial man väljer. Hur vet man då när det är dags att byta ut hela taket?

Om taket redan börjat läcka in har denna tidpunkt redan passerat. Det gäller att göra takbytet innan detta sker. När taket behöver bytas beror därmed på just ditt taks förutsättningar. Det finns några frågor man kan ställa sig själv:

  1. Hur mycket tid vill man lägga på lagningar varje år?
  2. Vad skulle underhållet kosta den återstående beräknade levnadslängden jämfört med att byta hela taket?
  3. Kommer orken finnas att göra ett takbyte i framtiden?

Oavsett om man ska byta taket själv eller anlita en takläggare kan hälsan vara en vettig anledning till att utföra takbytet tidigare. Hur ofta behöver man då byta taket? Det beror lite på vilken typ av tak det är då takets väderskydd har olika levnadslängd. Den typ av tak som kan klassas som bäst är plåttak. Dessa tak förväntas ha minst underhållskostnader och även längst livslängd.