Gå till innehåll

Rundslipning

Rundslipning kallas den metod då man använder sig av en roterande rundformad slipskiva som roterar för att åstadkomma en cylinderformad yta med höga krav på precision. I de flesta fall syftar man med rundslipning på en slipning av yttersidan av en komponent eller detalj. Beteckningen på en sådan slipning är ytterrundslipning. Ibland avser rundslipningen också innersidan av en komponent och kallas då innerslipning. Denna metod använder man sig särskilt av när man vill ha mycket släta runda ytor på insidan.

Själva sliparbetet vid rundslipning utförs vanligen i så kallade CNC-maskiner som kompletteras med olika typer av manuella maskiner. Vid rundslipning finns det begränsningar på den längd och den diameter på det stycke som ska bearbetas; upp till cirka 2 m i längd och 500 mm i diameter.

Vanliga exempel på arbeten som utförs med hjälp av rundslipning är till exempel tillverkning av kullagerringar. I dessa fall använder man sig av en metod som kallas dubblös slipning, vilket innebär att komponenten som ska bearbetas hålls fast av dess egen yta med hjälp av en hållare och ett så kallat regulating- hjul.

Rundslipning kan användas för alla sorters runda eller cylindriska produkter och kan användas såväl vid tillverkning som reparation.