Gå till innehåll

Lägga nytt golv – så går det till

Det kan ibland verka komplicerat att lägga nytt golv, men faktum är att det är en väldigt enkel process. Här kan du läsa om hur det går till när man lägger nytt golv och vad som är viktigt att tänka på för de som utför arbetet. Detta betyder dock inte att detta är en guide till hur du lägger nytt golv, det visar bara vad som krävs för att göra det på rätt sätt. Är du osäker eller ohändig rekommenderar vi att du vänder dig till en professionell firma.

Se till att underlaget är godkänt

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man lägger nytt golv är att se till att underlaget är godkänt. Med ett dåligt underlag så är det nämligen väldigt svårt att få ett bra resultat med golvläggning, särskilt i det långa loppet.

Om underlaget består av betong så gäller det därför att se till att hela betongplattan är jämn, därefter så bör man lägga ut en fuktskyddsmatta för att undvika att fukt kommer upp till det nya golvet genom betongen. Om underlaget däremot består av till exempel trägolv, plastmatta eller gips så är det vanligtvis vara att köra på med golvläggning så länge som det inte finns något befintligt fuktproblem i golvet sedan tidigare.

Golvläggningen

Själva processen med att lägga golvet går vanligtvis väldigt fort oavsett vilket material det handlar om. När det gäller trä så handlar det i stort sett endast om att lägga ett stort pussel med hjälp av brädor och sedan är man klar. Om man istället vill använda sig av till exempel en plastmatta så är det dock bara att rulla ut den och sedan är det i stort sett färdigt.

Behandla materialet

Det är vanligt att om man till exempel lägger trägolv så är materialet redan färdigbehandlat. Det vill säga att plankorna redan är sandade, oljade och är klara för användning. Om så inte är fallet så är det möjligt att göra detta i efterhand när golvet är lagt. I de allra flesta fall så är dock golvet färdigt efter att man har lagt det.