Gå till innehåll

Plattstål

Plattstål är ett vanligt förekommande stångstål som passar bra för användning i de allra flesta olika områden av smide och ståltillverkning. Till exempel kan plattstål kapas som fot och topplåt till pelare av olika slag, eller fungera som olika liggare i ett smideräcke till en trappa. Plattstål kan också användas i olika fästen, till exempel för att fästa upp en takkrona eller skylt.

Obehandlat och varmförzinkat

Byggvaruhus och handlare med ett brett sortiment säljer ofta både obehandlat plattstål och varmförzinkat plattstål. Det varmförzinkade plattstålet lämpar sig väl i utomhusmiljöer och har mycket högt rostskyddsfaktor, medan obehandlat plattstål lämpar sig bättre för inomhusbruk. Ofta finns också möjligheten att kapa plattstål till lämpligt format, vilket annars kan vara svårt att göra hemma utan professionella maskiner och verktyg.

Flexibla storlekar

Plattstål kommer i många olika varianter med olika bredder och tjocklekar. Ofta definieras de grövre plattstålen som universalstål men har i övrigt samma tvärsnittstyp som vanliga plattstål. Eftersom plattstålen kan vara relativt smala och därmed veka, kan de med fördel användas i kombination med någon annan stålprofil till exempel vinkelstål. Just plattstålens flexibla storlek och tjocklek gör materialet så populärt och gör plattstålet till multifunktionella stålbitar som lämpar sig för många olika områden.