Gå till innehåll

Huslån

Det är inte helt ovanigt att man går till sin bankman på banken och ansöker om ett bolån. Vad många inte tänker på är att förbereda sig inför mötet för att förhandla fram en så bra ränta som möjligt. De flesta är nöjda med att bli beviljade lånet men i och med den höga konkurrensen mellan bankerna bör man ställa högre krav för att på så sätt minska lånekostnaden.

Det första man bör se över inför mötet med banken är sin ekonomi. Banken vill försäkra sig om att låntagaren kan betala tillbaka lånet, därför är det väldigt viktigt att kunna bevisa att man kommer att ha en stabil inkomst framöver. Kan man visa upp ett gediget sparande, helst till kontantinsatsen visar man återigen banken att man är kreditvänlig. Dessutom finns det ett värde i att lägga in pengar själv i huset. Inte bara för att man minskar lånekostnaden utan också för att om man säljer huset så får man nästan alltid tillbaka pengarna vilket gör det till en trygg investering.

De flesta bankerna har ett amorteringskrav på lånet. Oftast sätts det på topplånet eftersom det är ett lån utan säkerhet och därför har det oftast en högre ränta. Anledningen är att banken vill försäkra sig om att få tillbaka pengarna och även fast månadskostnaden för lånet ökar så finns pengarna kvar i huset och på sikt så sänker man även sina lånekostnader.

Något som många missar när de ansöker om ett bolån till ett hus är att jämföra låneerbjudanden från olika banker. Trots att man varit kund hos en bank i hela sitt liv är det vittigt att se sig runt för att försäkra sig om att man får den bästa räntan. Upptäcker man att man inte får det hos sin nuvarande bank kan man antingen byta bank eller ha det i ryggen när man förhandlar om räntan.