Gå till innehåll

Blogg

En kabeltrumma eller kabelvinda som de också kallas, är en stor rulle som används till förvaring av kablar. Utseendet går att beskriva som en jättestor trådrulle. Det är vanligt att kabeltrummor är gjorda av trä, men de kan också vara tillverkade i någon slags metall. På senare år har det blivit vanligt att tillverka kabeltrummor i ett slags hårt pappmaterial.

Kabeltrummor går att återanvända många gånger för att rulla upp kablar på dem. Men det har också blivit trendigt inom inredning att använda sig av kabeltrummor. Det är bara fantasin som sätter gränser för de olika sätt som det går att använda kabeltrummor i inredningen hemma. Kabeltrummorna som är gjorda av trä är populärast att använda som ett inredningsobjekt.

Vad kan du göra med en kabeltrumma

En liten kabeltrumma som är gjord av trä går att ställa vid soffan som den är och använda som soffbord. Kabeltrumman går också att ställa på sidan av soffan som ett litet sidobord. Med två små kabeltrummor har du två sängbord. Trummorna kan användas som de är om de är i god kondition eller målas i en snygg färg.

Bygga en hylla av en kabeltrumma

Du kan även såga en kabeltrumma i två delar. På så sätt har du skapat ett halvmåneformat bord/hylla som du kan ställa mot en vägg. Hyllan kan till exempel stå i hallen under en spegel. Då har du skapat ett snyggt hallbord av kabeltrumman. Att såga en kabeltrumma i två delar kan vara svårt. Du behöver antagligen en motorsåg av något slag.

Att bygga en boksnurra av en kabeltrumma

Du kan bygga en både vacker och praktisk boksnurra med hjälp av en kabeltrumma. Genom att fästa avskiljande träbitar mellan kabeltrummans två sidor så skapar du som hyllor där du kan ställa böcker. Såga bitarna själv eller mät och beställ. För att hyllan ska kunna snurra så kan du köpa stora hjul att fästa under kabeltrumman. Hjulen hittar du i din järnaffär eller på liknande butiker.

När du ansöker om ett billån ställer banken vissa krav. Vanliga krav vid billån är att du får låna maximalt upp till 80 % av priset, att du måste låna minst 30 000 kronor och att bilen inte får vara äldre än 12 år innan lånet ska vara återbetalat. Det är dock inte alla som vill eller kan köpa en bil för mer än 30 000 kronor och låna för det. Om du behöver låna en mindre summa för att kunna köpa en billigare bil finns det dock så kallade privatlån (eller blancolån). Dessa lån kommer dock ofta med en högre ränta eftersom det inte finns någon särskild säkerhet (som bostaden vid bolån och en relativt värdefull bil vid direkta billån). Många finansbolag erbjuder detta och kallar det även SMS-lån eller mikrolån vid mindre summor. I den här artikeln vill vi ge dig information om lån av mindre summor och vad som är viktigt att tänka på. Du kan också hitta mycket mer information om lån och privatekonomi i Creddits kunskapsbank.

Akut situation när du väntar pengar

Alla har vi säkert någon gång varit med om att man plötsligt står inför ett ekonomiskt problem som kräver en snabb lösning. Det kan till exempel handla om att tvättmaskinen, datorn, telefonen, eller just bilen gått sönder. I vissa fall vet du att du snart kommer att få pengar, till exempel din lön, men du måste lösa problemet snabbt. När du vet att du har möjlighet att betala tillbaka lånet snabbt kan SMS-lån vara en bra lösning på ett akut problem. Räntan är relativt hög vid dessa typer av lån, och om du inte betalar tillbaka lånet snabbt kan räntekostnaden snabbt bli mycket hög.

Alltid kreditupplysning

Även om en del finansbolag skriver att de inte gör kreditupplysningen via Upplysningscentralen (UC) betyder det inte att det inte görs någon kreditupplysning. Upplysningscentralen är inte det enda företaget som erbjuder kreditupplysning till exempelvis långivare, men det är det ledande på marknaden. Alla långivare är förpliktigade att försäkra sig om att låntagaren kan antas ha möjlighet att betala tillbaka pengarna. Självklart vill finansbolagen ha tillbaka sina pengar, men de lyder också under Finansinspektionens regler, som skyddar konsumenten (låntagaren) från att hamna i ohållbara ekonomiska situationer.

Kreditupplysningen görs snabbt och enkelt när du legitimerar dig med någon form av elektronisk legitimation, till exempel BankID. Du får oftast svar på din låneansökan mycket snabbt, och du vet då vad du har att röra dig med tills du får pengar igen och kan betala tillbaka lånet.

Att tänka på

Om du upptäcker att du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet innan sista datumet ska du alltid kontakta långivaren i fråga. Det är alltid bättre att försöka göra upp en ny plan för återbetalning än att fakturorna blir sena och du riskerar både förseningsavgifter och betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar är det mycket svårt att få lån. Ett alternativ kan då vara att låna via en pantbank där du lämnar in ett föremål som säkerhet.