Gå till innehåll

Anlita elektriker

ElektrikerDen vanligaste hantverkaren som svenska hushåll anlitar är just elektrikern. Det kan bero på att allmänt händiga svenskar kan snickra och fixa till en hel del själva men elektriciteten är ett mysterium. Det är svårt och framför allt farligt att jobba med som amatör. Det är säkert därför som elektriker är mest efterfrågade som hantverkare vid både små och stora arbeten, från att byta en väggkontakt till att delta vid renoveringen av ett äldre hus.

Nu är det på det viset att de allra enklaste arbeten som en elektriker utför är tillåtet för en amatör att utföra. En trasig väggkontakt eller strömbrytare till belysningen över köksbordet får du fixa själv, men blir det frågan om mer komplicerade arbeten så har du inte behörighet att göra det själv på grund av säkerhetsskäl.Om du är i akut behov av elektriker bör du vända dig till en jourelektriker. I de flesta städer finns det företag som tillhandahåller jourelektriker dygnet runt.

Steg ett

Om det är ett större arbete så bör du ta kontakt med fler än en elfirma eller elektriker. Det finns de som är specialiserade på olika jobb och det är ju bra om du kan hitta en elektriker som har stor erfarenhet av den typen av arbete som du vill ha utfört. Det är skillnad att jobba som installationselektriker vid nybyggen och att vara med om att riva gamla ledningar i ett hundraårigt hus och ersätta dessa så att de inte syns.

Steg två

Kontrollera noga att den elektriker som du anlitar är behörig för det jobb du vill ha utfört. Slarviga arbeten kan bli livsfarliga och det värsta som kan hända om en felaktig installation leder till en brand eller annan olyckshändelse är att din försäkring kanske inte gäller. Det här betyder att svartjobb i denna bransch verkligen inte är att rekommendera. Efter avslutat arbete ska din anlitade elektriker dokumentera vad han eller hon har gjort. Då kan du också göra ROT-avdrag för jobbet vilket inte blir ett dugg dyrare än ett dåligt utfört svartjobb.